De kwaliteiten van een vastgoedbeheerder
De kwaliteiten van een vastgoedbeheerder
Vastgoedbeheer is een complex en dynamisch vakgebied dat een scala aan vaardigheden en kwaliteiten vereist. Een goede vastgoedbeheerder heeft allereerst oog voor de mens, luistert goed en handelt professioneel en kordaat. Hij weet daarbij veel over vastgoed maar is ook eerlijk als hij het even niet weet. Eerlijkheid duurt het langst in dit vak.
Een greep uit de kwaliteiten van een vastgoedbeheerder:
- Communicatieve vaardigheden
- Organisatorisch
- Technische kennis
- Probleemoplossend vermogen
- Financieel inzicht
- Klantgerichtheid
- Onderhandelingsvaardigheden
- Kennis van de markt
- Integriteit en betrouwbaarheid
Een vastgoedbeheerder fungeert als schakel tussen onder andere eigenaren, huurders, onderhoudspersoneel, makelaars. Om al deze partijen te managen is er heldere en efficiënte communicatie nodig, zowel mondeling als schriftelijk.
Een vastgoedbeheerder moet meerdere taken tegelijk kunnen uitvoeren. Daarom is een vorm van organisatorisch talent noodzakelijk. Het ene moment ben je bezig met een huurincasso, dan met een onderhoudsplanning, vervolgens is het tijd om administratie bij te houden of moet je in een juridische kwestie duiken.
Dan kan er ook een technische vraag komen van bijvoorbeeld de huurder en ondertussen moet je ook op de hoogte blijven van relevante (nieuwe) wet- en regelgeving. Want de vastgoedmarkt is voortdurend in beweging. Vastgoedwaardering, bouwtechnieken en procedures voor onderhoud vergen ook degelijke technische kennis.
Gedurende het beheer kunnen er conflicten ontstaan. Denk aan geschillen tussen huurders, onderhoudsproblemen en financiële complicaties. Dan is een snel oplossend vermogen ook erg prettig.
Kennis van financiën binnen vastgoed (belastingen, rendement berekenen, opstellen van begrotingen etc.) is een pré. Daarnaast streeft een beheerder altijd naar tevredenheid tussen huurders en eigenaren. Dat kan alleen door klantgericht te zijn. Snel en proactief reageren op vragen en zorgen van huurders, zorgen voor goed onderhoud en daarbij rekening houden met de belangen van de eigenaar. Denk aan het maximaliseren van het rendement op de investering.
Verder moet er soms goed worden onderhandeld over de huurprijzen, onderhoudscontracten of geschillen beslechten. Dit vereist tact en overtuigingskracht.
Een vastgoedbeheerder moet kennis hebben van de markttrends, huurprijzen, economische indicatoren en andere factoren die de waarde en aantrekkelijkheid van het vastgoed beïnvloeden. Marktkennis stelt de beheerder in staat om strategische beslissingen te nemen die de waarde van het vastgoed maximaliseren.
Tenslotte moet een vastgoedbeheerder integer en betrouwbaar zijn. Hiermee bouw je een goede reputatie op voor de lange termijn!